BlogTutorijali

Kako numerisati karte u Corel Draw?

Najjednostavniji način numeracije karata u Corel Draw programu za koji ja znam je sledeći: Kreirajte novi dokument klikom na ikonu u meniju u gornjem levom uglu File>New>, pa podesite parametre novog dokumenta. Dajte mu naziv, podesite destinaciju gde će biti sačuvan, rezoluciju postavite na 300 dpi, kolornu vrednost CMYK i obavezno dimenzije novog dokumenta tačno onolike koliki je i fajl za štampu. Znači, ukoliko planirate da uvezete fajl (jpg, png, psd ili neku drugu ekstenziju) u Corelov dokument, neka dimenzija novog dokumenta bude identična dimenzijama fajla koji se uvozi (importuje) u novi dokument, ili uvezite dokument ali obavezno podesite naknadno list papira na tačne mere uveženog dokumenta, budući da je default veličina papira A4 (ukoliko u setovanju nije drugačije određeno):

precizno-kreiranje-dokumenta-za-numerisanje
Kreiranje novog dokumenta u Corel Draw

U mom slučaju pripremljen fajl za štampu koji treba numerisati (fajl koji se uvozi) je dimenzija 95 mm x 166 mm, ekstenzija jpg.

Ovaj postupak je neophodan zbog kasnijeg podešavanja štampača za štampu kreiranog fajla.

Kada ste kreirali dokument, uvezite fajl za štampu kroz glavni meni. Podesite položaj fajla na sredinu stranice pritiskom na taster P na tastaturi. Fajl koji ste uvezli u Corel dokument mora biti čekiran klikom miša na njega. U slučaju da nije čekiran, obavezno grupišite sve elemente fajla, pa ponovite operaciju pritiskom tastera P na tastaturi. Ja i inače u radu puno koristim kombinaciju tasterskih prečica i pokrete mišem, valjda zbog brzine rada.

pozicioniranje-uvezenog-fajla-na-sredinu-dokumenta
Podešavanje veličine papira i pozicioniranje uveženog fajla

U glavnom meniju odaberite opciju File>Print Merge>Create /Load Merge Fields. Otvoriće se ovakav prozor:

create-Merge
Kreiranje integrisanih polja

Neka polje Create New Text ostane čekirano. Kliknite na next, a zatim u polju Numeric Field upišite tekst koji će se prikazati u postupku štampe, na primer: Serijski broj ili No ili Tiket br… Klikom na Add dugme potvrdite operaciju. Kliknite na tekst koji se nalazi u polju Field Name (u mom slučaju, to je tekst Serijski broj). U polju Numeric format podesite zapis na onoliko cifara za koliko imate potrebu (u mom slučaju, to su brojevi od 1 do 200, čekirajte opciju 00X). Ako imate definisanu krajnju cifru numeracije tiketa (karata) odčekirajte opciju Continually increment the numeric field. Zatim u poljima Starting Value i Ending Value odredite početnu i krajnju vrednost i kliknite na Next, pa opet potvrdite operaciju na Next i na kraju potvrdite klikom na Finish:

konacni-prozor
Kreiranje polja za unos numeracije

Pojaviće vam se novi meni Print Merge koji izgleda kao na donjoj slici:

print-merge-insert-meni
Tekst za editovanje brojeva

Kliknite na Insert u desnom delu iskačućeg prozora i pojaviće se tekst koji će automatski biti konvertovan u brojeve u daljem toku štampe. Ukoliko želite da stoji neki tekst ispred brojeva, unesite tekst standardnim alatom za unos teksta ispred zagrade. Ja sam odabrao tekst Broj karte kao prefiks, pa će finalni tekst na ekranu izgledati ovako: Broj karte, a u procesu štampe biće: Broj karte1, broj karte2 itd. Tekst će u kasnijem postupku štampe automatski biti konvertovan u brojčani niz. Pozicionirajte ovaj element na željeno mesto na tiketu i kliknite na Perform Print Merge

unos-teksta-i-pozicioniranje
Unos teksta i pozicioniranje

I to bi bilo to 🙂 . Dalji postupak je u stvari podešavanje štampača za štampu dokumenta, a numeracija će biti automatski odrađena od strane softvera. Podešavanje štampača je više nego jednostavno. Klikom na dugme Print u otvorenom prozoru Print Merge u stvari se otvara standardni Print preview odabranog štampača; U mom slučaju, štampač je A3 formata, tako da ovakvih dokumenata staje 6 na jedan tabak i to ću podesiti u polju Layout>Imposition Layout>3×2 (6-up), a klikom na dugme General>Preferences odrediću veličinu papira (A3). Kliknite na Apply, a zatim na Print Preview i pojaviće se konačni izgled tabaka sa poređanim elementima za štampu i izgled teksta i numeracije:

konacni-izgled-fajla-za-stampu
Konačni izgled fajla za štampu

Ukoliko ne postoji standardni brojčani zapis za pakovanje odredjenog broja kartica na tabak, pa je potrebno da manuelno odredite broj kartica na tabaku, kliknite na drugu ikonu u levom vertikalnom meniju:

i odredite broj kartica na tabaku upisivanjem željenog broja:

Takodje, ukoliko imate potrebu da postavite klinove za sečenje, kliknite na treću ikonu u levom vertikalnom meniju i označite ikonu za umetanje klinova i dobićete ovakav prikaz:

To bi bilo to. Iako deluje opširno zbog obilnog teksta, ovaj postupak je prilično brz i zahteva svega par minuta. Papir u mašinu i „udri“ 🙂

2 thoughts on “Kako numerisati karte u Corel Draw?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *