Blog

Kako najbrže da zaštitite svoje fotografije koje postavljate na internet?

Nebrojeno mnogo puta ste naleteli na ogorčene izjave prijatelja u kojima navode da su im pokrali
fotografije sa bloga ili društvenih mreža i promovisali kao svoje. Iako nam se svima čini da je javna kritika upućena kradljivcima slika dovoljna da to više ne čine, opšte je poznato da ko to učini jednom, učiniće opet. Pa, pre nego što postavite fotografiju na internet, ne bi bilo loše da se upoznate sa nekoliko jednostavnih načina kako ih zaštititi i time skratiti muke i glavobolje koje će vam krađa prouzrokovati. Na internetu postoji mnogo saveta kako postaviti vodene žigove na fotke uz pomoć pojedinih programa, ali vrlo malo tih istih programa nudi grupnu obradu/žigosanje/zaštitu fotografija .

Da bih vam olakšao „posao“, predstavljam vam dva najbrža i najlakša načina, koje možete koristiti bez nekog prethodnog znanja obrade fotografija niti ćete imati potrebu da „fotošopujete“ iste.

  1. Ukoliko koristite WordPress kao platformu, možete instalirati Easy-Watermark plugin za koji verovatno svi već znate; dodatak čijim podešavanjem možete dodati vodeni žig na sve fotografije automatski ili manuelno odrediti koje će fotografije sadržati žig, a koje neće, dok isti može biti tekstualni ili u obliku vašeg logotipa/zaštitnog znaka.
  2. Ukoliko imate potrebu da brzo obradite veći broj fotografija, smanjite dimenzije, rezoluciju ili postavite watermark/vodeni žig, više nego odličan, a pritom i besplatan izbor je program koji se zove ImBatch.ImBatch logo  Sjajan je iz više razloga: U istom radnom okruženju ima kompletnu ponudu alata koji vam omogućavaju da bukvalno ceo folder sa fotografijama (ili naravno samo određene fotografije) obradite za svega par minuta radeći na svim fotografijama istovremeno! Radno okruženje ima čak 10 skinova (izgleda), i veoma je pregledno. Na levoj strani panela je izbor ikona kojima ćete birati fotografije ili kompletne direktorijume sa istim, a na desnoj je sekcija sa alatima koji funkcionišu po principu dropdown menija i u ponudi ima (osnovno što treba da znate) proporcionalnu izmenu dimenzija, izmenu rezolucije, dodavanje prilagođenog logotipa kao watermark (morate ga imati u png ekstenziji) ili tekstualni watermark sa izborom velikog broja fontova, kojem opet možete menjati veličinu, iskositi slova, podebljati ih, podesiti boju ili transparentnost. Takođe poseduje i veliki izbor alata za korekciju slika, ali to nije poželjno činiti sa velikim brojem fotografija istovremeno. U svakom slučaju, ImBatch je veoma korisna alatka kojom možete prilagoditi i zaštititi veliki broj slika za dalju upotrebu u okviru jednog minuta, a karakteristika koju bih posebno izdvojio je ta da ima opcija direktan upload fotki na fejsbuk!!! Kul 😉 ImBatch možete skinuti i testirati klikom na ovaj okrugli logo iznad (odvešće vas na stranicu za download. Srećan rad 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *