BlogTutorijali

Kako eksportovati CorelDraw fajl u Photoshop sa lejerima?

Ukoliko pri izradi nekog crteža u programu CorelDraw imate više elemenata i pokušate da eksportujete taj isti crtež u slojeviti PSD (layered PSD) dobićete PSD fajl transparentne pozadine i sve elemente iz Corelovog fajla kao jedan sloj (Layer). Postoje tri načina na koja je moguće eksportovati CorelDraw fajl u slojeviti PSD, jedan od njih je, po meni i najjednostavniji, koristiti Object Manager. Ukoliko ispratite sledeći tutorijal, brzo ćete dobiti ono što vam treba. Idemo redom:

1. Ja sam uzeo proste krive kao primere (crtež ispod), ali se ovo uputstvo podrazumeva za bilo koje elemente koji su zastupljeni na vašem crtežu

1

2.U glavnom meniju selektujte opciju Object, pa pri dnu spiska selektujte Object Manager. Kartica će se pojaviti u desnom delu ekrana. Ukoliko selektujete sve nacrtane elemente (u mom slučaju tri elipse) u Object Manageru videćete ih kao tri elementa, sa svojim svojstvima tj kolornim vrednostima, ali su sve tri elipse smeštene u jedan sloj (layer 1, kao što se vidi na slici)2

Ukoliko ovako selektovane objekte pokušate da eksportujete u PSD fajl, bez obzira na to što u toku postupka selektujete Maintain Layers kao opciju, dobićete fajl koji sam opisao na početku teksta. Da bi ste dobili sloj (layer) od svakog elementa, potrebno je da u object manageru napravite novi layer za svaki element. 3Klikom na strelicu u gornjem desnom uglu kartice (obeleženu crvenom bojom) otvoriće se padajući meni. Odaberite New Layer, i on će se pojaviti tik iznad postojećeg, obeležen plavom bojom. Odmah mu možete dodeliti i ime kako bi se kasnije lakše snašli pri odabiru slojeva.

Napravićete onoliko novih layera koliko elemenata imate na grafici. Bez obzira na to što ste napravili nove layere, vaši detalji su još uvek pod jednim, to jest prvim layerom sa početka crteža. Da bi svaki element bio zaseban layer, potrebno je da ubacite element u novo napravljeni layer tako što ćete držeći levi klik prevući mišem element do željenog layera. Ukoliko ne želite da čitate tekst ili ga niste razumeli, pogledajte video klip ispod:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *