BlogTutorijali

Kako smanjiti veliki broj fotografija za kratko vreme koristeći Photoshop Action Tool?

Ukoliko imate veliki broj fotografija kojima je potrebno uredjivanje, recimo za potrebe web prezentacije ili kakvog web shopa i neku verziju fotošopa instaliranu u računaru,a pritom ne želite da instalirate dodatne softvere za izmene dimenzija fotografija, to možete uraditi na jednostavan i brz način koristeći Photoshop Action Tool.

Recimo da imate stotinak fotki koje treba umanjiti za potrebe nekog web shopa, galerije koju planirate da umetnete u članak ili slične aktivnosti i podrazumeva se da bi uploadom originalnih fotki poprilično zakrčili prostor na hostingu, a i drastično produžili učitavanje stranica jer su fotografije u poslednje vreme napravljene čak i prosečnim mobilnim telefonom prilično velikih i gabarita i imaju po par megabajta. Umanjenje kompletne količine fotografija ne bi trebalo da traje duže od par minuta ukoliko znate da kreirate Photoshop Action Tool i pravilno podesite sve parametre. Pa, hajde da to uradimo u 5 jednostavnih koraka. Čitajte pažljivo:

korak 1

Podrazumeva se da su sve fotografije koje su planirane za umanjenje smeštene u jedan folder. Ukoliko nisu, premestite ih i neka sve zajedno budu u jednom folderu koji ćemo nazvati ORIGINAL FOTKE. Neka sve fotografije iz ovog foldera budu zatvorene, a ne otvorene za pregled u fotošopu.

korak 2

Pored foldera sa originalnim fotografijama napravite još jedan prazan folder koji ćete nazvati UMANJENE FOTKE. Ovo je vrlo bitan korak i ne sme se zanemariti.

korak 3

Kreiranje Akcije

Predvidjenu akciju koja treba da nam umanji masu fotografija kreiramo na sledeći način:

Ukoliko Action Set tool nije vidljiv, pokrenite ga iz glavnog menija: WINDOW>ACTIONS. Otvoriće se malo prozorče.

Zatim otvorite jednu od fotografija originalne veličine iz već kreiranog foldera u kome nam se nalaze sve originalne fotografije.

Recimo da je ta fotografija originalne veličine 3456px x 5184px u 300 dpi. Prava veličina slike je preko 22 mb. Nama je potrebna optimizovana fotografija koja će nam se brzo učitati na web stranici pa ćemo je ovim putem višestruko umanjiti.

Kada ste otvorili tu veliku fotografiju, kreirajte Akciju klikom na ikonu fascikle u Action Tool prozorčetu; ukoliko niste sigurni šta radite, to je ikona ispod koje će se pojaviti tekst Create New Set kada prevučete mišem preko iste. Kliknite na nju, pa u novootvorenom prozoru napišite naziv te akcije, na primer Smanjivanje.

Odmah ispod kartice Actions će se pojaviti naziv Smanjivanje. Zatim kliknite na ikonu papira koja se nalazi odmah sa desne strane. Opet će se pojaviti novi prozor u koji treba da unesete naziv te akcije koju želite da uradite sa fotografijama. Ja ih obično nazivam Smanjenje 960px ili Smanjenje 800px, u zavisnosti od toga koju veličinu želim da upamtim kao finalnu, pa mi je i naziv akcije prikladan. Recimo da želimo da nam sve fotografije budu iste širine od 800px, u 72dpi u ekstenziji JPG.

Od momenta kada ste ispisali naziv Akcije i kliknuli na dugme Record, počinje vaša akcija umanjenja. Tada će se uključiti i crveno dugme za snimanje pomenute akcije. Sve ono što uradite nakon toga sa fotografijom koju ste otvorili biće umemorisano u tok naše akcije i primenjeno kasnije na sve ostale fotografije iz foldera sa originalnim slikama. Sledeći zadatak je da i praktično umanjimo fotografiju na željene dimenzije. U glavnom meniju kliknite na Image, pa iz padajućeg menija odaberite Image Size. U novootvorenom prozorčetu videćete izvorne dimenzije fotografije. U mom slučaju, slika je velika 3456px x 5184px u 300dpi rezoluciji. Za brzo učitavanje na web sajtovima dovoljno je da dimenzije budu 800 ili 960px širine pa ću je i ja umanjiti na te dimenzije.

Prvo izmenite rezoluciju, sa 300dpi umanjite na 72dpi, zatim širinu (Width) umanjite na 960px, s tim da povedete računa da vam ikonica karika lanca (Constrain aspect ratio) sa leve strane dimenzija bude aktivirana kako bi se fotografiji proporcionalno umanjile dimenzije. Moje su sada nakon promene širine 960px x 1440px. Resample polje takođe mora biti aktivirano i iz padajućeg menija sa desne strane odaberite Bicubic Sharper (reduction). Zvanično smo je umanjili na željene dimenzije i ono što je još potrebno je da je sačuvano kao fotografiju prikladnu za web. Iz glavnog menija odaberite opciju File>Export>pa zatim Save for Web (Legacy). U starijim verzijama Fotošopa redosled bi bio File>Save for Web.

Otvoriće se prozor u kojem treba da odaberete JPG kao ekstenziju, a kvalitet od 30 do 60. Ja obično koristim 30, i fotografije ne pretrpe preveliko oštećenje te će samo znalac videti razliku izmedju umanjene i izvorne slike. Kliknite na dugme Save i odaberite folder koji ste kreirali na početku (UMANJENE FOTKE) kako bi se i ova i sve ostale fotografije naše akcije uredno spakovale u njega. Naziv fotografije ne smete menjati u toku akcije, dakle ukoliko niste zadovoljni imenom neka ostane onako kako jeste do završetka cele operacije. Nakon toga ćete nesmetano moći da radite sa smanjenom slikom šta god želite.

korak 4

Ono što nikako ne smete da zaboravite je da fotografiju nakon čuvanja zatvorite na krstić ili u meniju File>Close. Odaberite No nakon upita da li želite da sačuvate promene.

Ukoliko vam se prozorče sa Akcijskim alatom zagubi prilikom zatvaranja slike, jednostavno ga povratite klikom na Window>Actions. Ostaje nam još da isključimo i usnimimo našu akciju klikom na kvadratić koji se nalazi levo od crvenog dugmenceta za snimanje.

korak 5

Sada nam preostaje da usnimljenu akciju primenimo automatski na ceo folder sa originalnim fotografijama. Postupak je sledeći: Iz glavnog menija kliknite na File>Automate>Batch i otvoriće se ovakav prozor: dakle, Set koji smo već podesili, Action je Smanjenje 800px, a kao Source gde je obeleženo folder, na dugmetu ispod Choose odaberite folder sa slikama originalnih dimenzija. Otvoriće se prozor pa pronađite svoj folder u računaru.

I to je to. U realnom vremenu možete pratiti kako Fotošop „žvaće“ originalne fotografije i pakuje ih u naš folder Umanjene fotke.

PS veličina u megabajtima mog foldera sa 19 izvornih fotografija iznosi 97,5mb. Ceo folder Umanjene fotke je sada veliki samo 1,29mb. Preračunajte sami koliko smo ih optimizovali za brže učitavanje na web stranicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *